VISCOL ÎN MOLDOVA. Cod galben de vânt puternic pentru cinci județe. Cum va fi vremea în următoarele zile

Publicat: 08/01/2013, 19:03
Actualizat: 03/07/2013, 16:29

Avertizare de cord galben de vânt puternic, marți, în județele Botoșani, Iași, Vaslui, Vrancea și Galați, relatează MEDIAFAX. Administrația Națională de Meteorologie a emis, inițial, avertizarea cu o valabilitate de numai câteva ore, alerta urmând să se încheie la ora 11.30. Ulterior, însă, ANM a prelungit avertizarea până la ora 18.00 pentru Iași, Bacău și Neamț, și până la 21.00, pentru Vaslui, Vrancea și Galați.

Vântul, care a ajuns să sufle în rafale de până la 75 de kilometri pe oră, a afectat serios toată zona Moldovei. Viscolul a blocat numeroase drumuri naționale, cel puțin 80 de oameni au rămas înzăpeziți și mai multe salvări s-au blocat și ele în zăpadă, în drum spre intervențiile lor.

Situația din estul țării l-a determinat pe premierul Ponta să convoace un comandament de iarnă la Guvern. În acest context, ministru Radu Stroe a declarat că va analiza măsurile de sancționare a șoferilor „iraționali” care au străpuns barajul ridicat de poliție pe drumuri înzăpezite, inclusiv prin imputarea costului aferent combustibilului folosit de către serviciile de intervenție.

Patru ambulanțe din județul Vaslui care se deplasau la urgențe au rămas blocate, marți, din cauza viscolului puternic, autoritățile solicitându-le medicilor de familie din comune să acorde primul-ajutor bolnavilor până la sosirea autosanitarelor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanților Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vaslui, cele patru ambulanțe au rămas înzăpezite în drum spre urgențe din localitățile Perieni, Berezeni, Iana și Siliște.

Alte 80 de persoane, printre care și 30 de adolescenți cu vârste de până la 17 ani, au fost găsite înzăpezite în două autocare, în apropiere de localitatea vasluiană Valea Grecului, de pe DN 24B, din cauza viscolului puternic, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Totodată, un tânăr de 25 de ani din județul Iași este dat dispărut de luni noapte, după ce, împreună cu alte două persoane, a mers să ajute un șofer rămas înzăpezit în localitatea Dagâța, tânărul fiind căutat de pompieri și polițiști.

Cum va fi vremea în zilele următoare

Miercuri, 9 ianuarie, vremea se va menține rece în majoritatea regiunilor, geroasă dimineața și noaptea, îndeosebi în centru și est, potrivit prognozei ANM. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări noaptea în regiunile vestice și nord-vestice, unde vor fi condiții de ninsori slabe. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între -11 grade în estul Transilvaniei și 2 grade în Oltenia, iar cele minime vor fi de la -23 de grade în depresiunile Carpaților Orientali până la -6…-4 grade în regiunile vestice. Local, în zonele joase se va semnala ceață cu depunere de chiciură.

Joi, 10 ianuarie, vremea se va încălzi în toată țara. Cerul va fi mai mult noros și va ninge în nordul și centrul țării, precum și la munte. În celelalte regiuni înnorările vor fi temporare și se vor semnala precipitații mixte, local în vest și sud-vest și doar izolat, mai ales ploi, în sud. Vor fi condiții de polei. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la munte și trecător în Dobrogea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -10 grade în nordul Moldovei și 4 grade în sud-vest, iar cele minime se vor situa între -10 și 1 grade. Izolat, în zonele joase, dimineața va fi ceață cu chiciură.

AICI GĂSEȘTI PROGNOZA METEO PENTRU TOATE ORAȘELE DIN ȚARĂ

Starea drumurilor

Referitor la traficul rutier, centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române a informat, marți, că șapte drumuri naționale sunt închise, pe tronsoane din Vaslui, Botoșani și Galați. Acestea sunt: DN 24B (E 581) Huși – Albița (județul Vaslui), DN 11A Podu Turcului (Bacău) – Bârlad (Vaslui), DN 2F Dragomirești – Bleșca (Vaslui), DN 24C Rădăuți-Prut – Manoleasa (Botoșani), DN 26 Murgeni – Gănești (Vaslui), DN 29 Botoșani – Manoleasa (Botoșani) și DN 24D Cuca – Bălăbănești (Galați). Mai multe informații, aici.

Luni după-amiază, 12 drumuri județene din Iași erau blocate, fiind afectată în special zona municipiului Pașcani.

Astfel, sunt blocate drumurile Pașcani-Miroslovești, Blăgești-Coasta Măgurii, Sirețel-Lespezi, Scânteia-Ipatele, Românești-Podu Iloaiei, Popești-Mădârjac, Mădârjac-Sinești, Lungani-Sinești, Târgu Frumos – Cucuteni, Șipote – Spitalul de ergoterapie, precum și drumurile care fac legătura între DN 2 și localitățile Cristești și Ciohorăni.

În zona localității ieșene Românești, stratul de zăpadă depus pe carosabil măsoară un metru, munca echipelor de deszăpezire fiind îngreunată de viscolul puternic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...